lauantai 7. joulukuuta 2013

Harjoiteltavaa!

Itsenäisyyspäiväviikonloppu on opiskelujuttujen ja itsenäisyyspäiväilyjen lisäksi mennyt aika paljolti pentufiilistellen (vaihteeksi). Sain juuri luettua Tuire Kaimion kirjan Pennun kasvatus. Pennusta kunnon koiraksi, joka oli ainakin mun mielestä oikein loistava! Toki olen lukenut myös kasvattajan antaman pentuoppaan, ja näiden kahden perusteella olen nyt tehnyt listan asioista, joita yritetään treenailla Tiuhtin kanssa päivittäin tai melkein päivittäin vähän kerrassaan sen sosiaalistumisvaiheessa (8-12 viikkoa). Mikä sen parempaa kuin listat, vai mitä? • Luoksetuloharjoituksia niin paljon kuin vain ikinä mahdollista Tiuhtin kärsivällisyys huomioiden.
 • Yksinoloharjoituksia aivan lyhyistä ajoista hiljalleen pidempiin aikoihin. Onneksi meitä on kaksi, niin pitkiä yksinoloja ei pitäisi aluksi olla lainkaan luvassa.
 • Keskeyttämissanaharjoituksia järjestetyssä ympäristössä niin, ettei oikeaa keskeyttämistarvetta ole. Kirjassa suositellaan esimerkiksi sanaa jätä, sillä ei-sanassa on niin affektiivinen lataus ettei ihminen voi sitä ilman kiukkuista äänensävyä sanoa. Pitää miettiä tätä sanaa vielä.
 • Pantaharjoituksia aluksi aivan turhanpäiten, kun minnekään ei olla lähdössä, ja sitten myös lähtöjen yhteydessä.
 • Tervehtimisharjoituksia aina, kun kuka tahansa tulee kotiin! Keskeisintä on, että neljä tassua ovat lattiassa, kun huomiota annetaan.
 • Käsittelyharjoituksia aluksi huomaamatta leikin ohessa ja pikkuhiljaa myös pöydällä. Myös harjaamiseen ja kynsien leikkaamiseen totuttelua.
 • Erilaisiin paikkoihin tutustumista Tiuhtin jaksamisen mukaan - kirjassa on lista paikoista ja asioista, joihin pennun olisi hyvä tässä vaiheessa tutustua, ja siitä ajattelin yrittää ruksia kohtia mahdollisimman paljon.
 • Autossa matkustamisen harjoittelua heti, kun lähdetään pienen kanssa käymään Nastolassa. Ennen tätä tosin joudutaan treenailemaan bussissa ja junassa matkustamista.
Näitä asioita kirjassa suositellaan treenailtavaksi sosiaalistumisvaiheessa, ja leppoisasti leikin ohessa niin aion tehdäkin. Saatan olla säälittävän innoissani pennun kotiutumisesta, mutta onhan kaikista mahdollisista asioista hyvä tehdä listoja! Nämä ovat varmasti itsestään selviä asioita kaikille koiranomistajille, mutta keskeinen pointti tässä on se, että voin itse tarkistella ja muistella, mitä ollaan tehty ja mitä pitäisi vielä tehdä. Kaikkia muita harjoiteltavia juttuja tulee varmasti mieleen matkan varrella - mutta unohdinko nyt jonkun keskeisen jutun? Kertokaa jos niin kävi!

PS. Ensi keskiviikkona päästään näkemään melkein viisiviikkoiset pennut, apua! <3

2 kommenttia:

 1. Tuo kirja on kyllä tosi hyvä ja kannattaakin sitä lukea vielä juuri ennen pennun kotiutumista. Itsellä valitettavasti viimeiset viikot ennen pennun saapumista oli sen verran hektiset, etten kerennyt kirjaan tarttua. Olin toki lukenut sen jo aikaisemmin, mutta pari hyvää vinkkiä oli päässyt unohtumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että kirja on toiminut käytännössäkin. (: Toden totta, pitääkin vielä kertailla keskeisimmät jutut juuri ennen Tiuhtin saapumista! Ja voihan niitä sitä mukaakin lueskella uudelleen, kun asioissa etenee.

   Poista